Apotheek de Batau

Medische Encyclopedie

Inhoud

loperamide

Loperamide vermindert diarree. Het wordt gebruikt bij acute en bij chronische diarree. Het wordt soms gebruikt bij het prikkelbaredarmsyndroom met veel diarreeklachten.

Wat doet loperamide en waarbij gebruik ik het?

Diarree

Diarree kan plotseling opkomen en een paar dagen duren. Dit heet acute diarree. Diarree kan ook langere tijd aanhouden, zoals meerdere weken tot maanden. Dit noemen we chronische diarree.

Acute diarree ontstaat meestal door een darminfectie. U heeft waterige ontlasting, moet vaak naar het toilet, krijgt last van winderigheid en buikkramp en voelt zich slap. Bij waterdunne diarree verliest het lichaam veel vocht. Wanneer u meer vocht verliest dan drinkt, kunt u uitdrogen.

Bij chronische diarree heeft u niet alleen last van dunne ontlasting, maar ook van weinig eetlust, moeheid en gewichtsverlies. Chronische diarree kan verschillende oorzaken hebben, zoals overgevoeligheid voor voedingsmiddelen of bepaalde darmziekten, zoals het prikkelbaredarmsyndroom (PDS), de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Behandeling
Acute diarree gaat meestal binnen een paar dagen vanzelf over. Acute diarree kan geen kwaad, behalve als u veel vocht verliest. Als u te veel vocht verliest bij de ontlasting en onvoldoende drinkt, kunt u uitdrogen. Vooral kinderen jonger dan 2 jaar en oudere mensen kunnen snel uitdrogen. In dat geval helpt een oplossing van glucose (druivensuiker) en zout zoals ORS om het vocht aan te vullen. ORS vermindert diarree niet.

Soms is het erg lastig als u door de diarree steeds naar het toilet moet. Bijvoorbeeld bij bus- of vliegreizen. In dat geval kunt u de diarree tijdelijk proberen te stoppen met loperamide.

Heeft u niet alleen diarree, maar ook bloed en slijm in uw ontlasting en hoge koorts? Raadpleeg dan uw arts. Dit kan wijzen op dysenterie, een darminfectie, waartegen de arts een antibioticum moet voorschrijven.

Chronische diarree wordt meestal behandeld door een van de oorzaken aan te pakken. Helpt deze behandeling niet voldoende of is de oorzaak onbekend? Dan schrijft de arts soms loperamide voor.

Effect
Loperamide remt de bewegingen van de darmen en zorgt ervoor dat de anus beter sluit. De darminhoud blijft daardoor langer in de darmen en wordt steviger. Bovendien worden vocht en zouten beter opgenomen. Ook voelt u minder aandrang en kunt u uw ontlasting beter ophouden.

Binnen enkele uren merkt u dat de diarree stopt.

Lees meer over diarree . “

Prikkelbaredarmsyndroom

Verschijnselen
Bij het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) heeft u voor een lange tijd last van darmkrampen. Dit zijn pijnlijke samentrekkingen van de darmen die ontstaan als er voedsel langs de darmen komt. Ook kunt u last hebben van winden laten, afwisselend verstopping of dunne ontlasting (diarree), een opgezette buik of slijm bij de ontlasting.

Oorzaak
De precieze oorzaak is nog onbekend. Wel is bekend dat voedsel en stress een rol kunnen spelen.

Behandeling
Door vezelrijke voeding te gebruiken, voldoende te drinken, voldoende te bewegen en stress te voorkomen, kunnen de klachten minder worden. Als u veel last heeft van diarree, kunt u soms loperamide gebruiken.

Effect
Loperamide remt de bewegingen van de darmen en zorgt ervoor dat de anus beter sluit. De darminhoud blijft daardoor langer in de darmen en wordt steviger. Bovendien worden vocht en zouten beter opgenomen. Ook voelt u minder aandrang en kunt u uw ontlasting beter ophouden.

Ook zorgt loperamide voor dat de buikpijn minder wordt. 

Binnen enkele uren merkt u dat de diarree stopt.

Lees meer over prikkelbaredarmsyndroom . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Hoofdpijn en duizeligheid

    Vooral kinderen en mensen met leverproblemen kunnen hier last van krijgen.

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, droge mond, winderigheid en buikpijn. Zeer zelden braken en zuurbranden.

  • Verstopping

    Zeer zelden is de verstopping ernstig. Dit merkt u aan een opgezwollen buik of hevige buikpijn. Stop dan met het gebruik. Waarschuw bij hevige buikpijn uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Slaperigheid, sufheid, vermoeidheid, problemen met coördinatie of bewusteloosheid

    Vooral kinderen en mensen met leverproblemen kunnen hier last van krijgen.

  • Smaakstoornissen en een branderige tong of branderig gevoel in de mond (bij smelttabletten)

  • Moeilijk kunnen plassen

  • Stijve en gespannen spieren

  • Hartritmestoornissen. U merkt dit soms alleen aan plotselinge duizeligheid of als u flauwvalt. Vooral mensen met de aangeboren vorm van de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier meer kans op.

    Gebruik dit medicijn NIET als u deze aangeboren hartritmestoornis heeft.

  • Huiduitslag

    Dat kan komen door overgevoeligheid, maar hoeft niet (zie hieronder bij overgevoeligheid). Overleg daarom met uw arts bij huiduitslag.

  • Ontsteking van de alvleesklier

    U kunt dit merken aan buikpijn, maagklachten, vette diaree, gele kleur van uw huid en ogen en veel gewicht verliezen. U kunt ook last krijgen van pijn die uitstraalt naar de rug. Heeft u een van deze bijwerkingen? Waarschuw dan direct uw arts.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag en jeuk.

    Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts.
    Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts of eerste-hulpdienst.
    In zeer zeldzame gevallen ontstaat een ernstige huidaandoening met een rode huid, blaren, ontstoken ogen of koorts. De blaren komen vooral voor op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Neem dan direct contact op met uw arts of ga naar de eerste-hulpdienst.
    Als u overgevoelig bent mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef dat aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik loperamide gebruiken met andere medicijnen?

Dit middel heeft een wisselwerking met een ander medicijn. In de tekst hieronder staat alleen de werkzame stof van dit medicijn, dus niet de merknaam. Of uw medicijn deze werkzame stof bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

Het medicijn waarmee een wisselwerking optreedt, is het volgende.

  • Tipranivir, een medicijn tegen hiv. Het effect van tipranavir kan afnemen door loperamide. Raadpleeg uw arts als u dit medicijn gebruikt.

Twijfelt u of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden? 
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alcohol drinken?
U kunt alcohol drinken in combinatie met dit medicijn. Maar dit is niet verstandig als u diarree heeft of moet braken. Alcohol zorgt er namelijk voor dat u extra vocht verliest. U kunt beter veel water of thee drinken.

alles eten?
U kunt alles eten waar u trek in heeft en kunt verdragen. Als u last heeft van buikkramp kunt u het beste kleine porties eten.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Daarom is niet zeker of dit medicijn altijd veilig is voor zwangere vrouwen en hun kind. Meld het aan uw arts en apotheker als u zwanger bent, of binnenkort wilt worden.

  • Heeft u last van acute diarree? Misschien kan u een ander medicijn gebruiken. Bijvoorbeeld ORS. Dit is een oplossing van zouten en suiker. Het is verkrijgbaar bij de apotheek.
  • Heeft u last van chronische diarree? Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in zeer kleine hoeveelheden in uw bloed. Hierdoor kan er maar weinig in de moedermelk komen.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

  • Capsules: innemen met een half glas water of andere drank.
  • Smelttabletten: haal de smelttablet voorzichtig uit de verpakking en leg deze op de tong. Hij zal dan direct uit elkaar vallen in kleine korreltjes. Water of een andere vloeistof is niet nodig om het medicijn door te slikken. Het is belangrijk dat u smelttabletten in de blisterverpakking bewaart omdat ze anders uit elkaar kunnen vallen.

Wanneer?

  • Acute diarree: gebruik dit medicijn als u last heeft van waterdunne diarree. Neem het daarna opnieuw na elke dunne ontlasting, met minstens 2 uur tussentijd. Neem per dag niet meer dan de aanbevolen maximale hoeveelheid.
  • Chronische diarree: op het etiket van de apotheek staat hoe vaak u dit medicijn kunt innemen. Soms hoeft dat alleen als u diarree heeft, zoals bij acute diarree. Soms moet u een vast aantal keer per dag het medicijn innemen. Dan kunt u het beste vaste tijdstippen kiezen, zodat u minder snel een dosis vergeet.

Hoe lang?

  • Acute diarree: gebruik dit medicijn tot uw ontlasting vaster wordt. Neem het in elk geval niet als u meer dan 12 uur geen ontlasting heeft gehad. Gebruik dit medicijn ook niet langer dan 2 dagen. Heeft u na 2 dagen nog altijd diarree? Raadpleeg dan uw arts.
  • Chronische diarree: gebruik het medicijn zolang uw arts dit voorschrijft. Het medicijn kan na enige tijd te sterk werken. Dan veroorzaakt het juist verstopping. U heeft dan een lagere dosis nodig. Neem daarom contact op met uw arts als u last krijgt van verstopping.
Terug naar overzicht